GOVERT DE ROOS

SCHREEUWEN

Schreeuwen
Govert de Roos

Dutch / Hardcover
136 pages
ISBN 9789085670612

Sold out

05051-FC Govert boek cover

Luxueus in hardcover uitgevoerde bundeling van 64 paginagrote zwart-witportretten van schreeuwende, huilende en woedende Nederlanders uit de showbizz-wereld. Andre Hazes, Monique van de Ven, Astrid Joosten, Theo van Gogh, Herman Brood, Katja Schuurman, Rob de Nijs en anderen blikken wanhopig, verdrietig of woedend in de camera.

KOMMA_GOVERT_DE_ROOS_SCHREEUWEN_01
KOMMA_GOVERT_DE_ROOS_SCHREEUWEN_04

Govert de Roos, glamourfotograaf en bekend van zijn werk voor Playboy, heeft hun emotionele ontlading vakkundig in close-up gefotografeerd. Door de scherpte en de subtiele licht-donker nuances worden tranen, rimpels en porien tot in de kleinste details zichtbaar. Soms ga je mee in de emoties, zoals bij het doorweekte gezicht van Astrid Joosten, soms blijven de modellen steken in een pose.

Het goede gevoel oproepen, daar draait het om in mijn vak. Bekende Nederlanders, hoe vertrouwd ook met het fenomeen (foto)camera, voelen zich vaak toch wat ongemakkelijk in een studio bij zo'n onbekende man. Gedraag je dan maar eens volkomen naturel ...

Als glamour- en portretfotograaf werk ik bijna dagelijks in de flitsende showbizzwereld waarin het scheppen van schoonheid tot kunst is verheven. Maar naast het enerverende spel om die euforie in fotogenieke hoogtepunten vast te leggen, voelde ik ook de behoefte om andere foto's te maken. Realistischer, maar ook 'over the top'. Momenten van woede, wanhoop of verdriet. Rauw en oprecht.

KOMMA_GOVERT_DE_ROOS_SCHREEUWEN_03
KOMMA_GOVERT_DE_ROOS_SCHREEUWEN_02

Het resultaat van deze zoektocht is nu gebundeld en ik ben trots op de ongepolijste koppen van 64 bekende Nederlanders. Ik dank alle geportretteerden, van wie sommigen ons helaas al zijn ontvallen, voor de openhartige manier waarop zij zich emotioneel bloot hebben geven, voor de manier waarop ik de rafelrandjes van het innerlijk 'mocht' vastleggen. Ook mooi. Anders mooi. Schreeuwend mooi.

0