In 1964 verscheen ‘Ik Jan Cremer’. Niet eerder was er een roman die zo’n schokgolf teweegbracht. De wisselende reacties bleven niet beperkt tot de literaire wereld, ook de politiek gaf commentaar en lezers gaven hun ongezouten mening. Kunstenaar en schrijver Jan Cremer zette met ‘Ik Jan Cremer’ een spraakmakend boek neer en bleek ook nog eens in staat om de publiciteit op vernuftige wijze te bespelen en zichzelf hierdoor constant in de schijnwerpers te houden. Het succes van zijn boek duurde nog jaren voort, dankzij een door hem tot in de puntjes uitgedachte strategie.
Ook achter het beeld op de cover ging een weloverwogen gedachte schuil en Jan Cremer was niet bereid om ook maar een centimeter af te wijken van zijn plan. Een omslag met een portret van de auteur was not done en werd bestempeld als verschrikkelijk arrogant, maar hij was er vanaf het begin van overtuigd dat hij zelf op de omslag te zien moest zijn en wel in een onoverwinnelijke pose. In een spijkerpak op een Harley Davidson, met een mariniers pet en goggles op zijn hoofd. Hij kijkt je recht aan alsof je op ieder moment door hem omvergereden kan worden. Het is een portret van een vrijgevochten Hollandse jongen die zich niks laat vertellen. Het beeld werd een icoon.
‘Icoon’ van Jan Cremer en Onno Blom vertelt de geschiedenis van de onverbiddelijke bestseller ‘Ik Jan Cremer’.
De collector’s edition van ‘Icoon’ heeft een gelimiteerde oplage van 25 exemplaren. Het boek ligt samen met vier bariet afdrukken in een speciaal ontworpen blik. De bariet afdrukken, gemaakt van de originele 35 mm fotonegatieven van fotograaf Wim van der Linden, verschijnen als éénmalige unieke uitgave. Niet alleen krijg je het iconische omslagbeeld, maar ook drie andere beelden die tijdens dezelfde fotoshoot door van der Linden werden gemaakt.