VERWACHT: Kuni Ori
Henk Bothof
Henk Bothof
Ramses Shaffy
De collector’s edition ‘Het Ramses Shaffy Archief’ is als een omgekeerde schoenendoos, maar in de meest positieve zin! Exclusief archiefmateriaal van en over Ramses Shaffy is vanuit verschillende bronnen verzameld om Ramses, 15 jaar na zijn overlijden, tot leven te wekken. Het boek inclusief USB-stick met niet eerder gepubliceerde geluidsopnames is 100% Ramses: een kakofonie van beeld, muziek en verhalen, even chaotisch als zijn leven. Hij had bravoure, joie de vivre, was knap en charismatisch, maar hij was ook een vrijbuiter, iemand die aan de zelfkant van de samenleving stond en veel tragiek kende. In deze publicatie worden alle kanten belicht van Ramses Shaffy, de man die werd – en wordt – bemind door heel Nederland.
‘Het Ramses Shaffy archief’ biedt een bijzondere kijk in de wereld van Ramses Shaffy (1933–2009), Nederlands meest legendarische chansonnier, componist, liedjesschrijver en acteur, aan wie we klassiekers als ‘Sammy’, ‘We zullen doorgaan’, ‘Laat me’, ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ en ‘Shaffy cantate’ te danken hebben. De gouden omslag en het goud op snee zijn een verwijzing naar het prachtige 'Pastorale'; een nummer dat Ramses samen met Liesbeth List zong en waarin hij in goud gehuld de zon vertegenwoordigde.
In samenwerking met Stichting Ramses Shaffy, Allard Pierson en vrienden en familie van Ramses hebben we exclusieve toegang verkregen tot het archief van Ramses Shaffy. Wie erachter wil komen wie Ramses Shaffy was, kan uren bladeren door de duizenden afbeeldingen die in deze collector’s edition verzameld zijn. Handgeschreven brieven, songteksten, tekeningen, platenhoezen, zijn verzameling, de huisraad en ga zo maar door. Een voorbeeld van één van de curieuze ontdekkingen, was een grote envelop waarop geschreven stond: ‘Rechthouden volle asbak’. Tijdens het opruimen van zijn huis, is de asbak inclusief inhoud in de envelop geschoven en opgeslagen in het archief.
Met het formaat 32 x 46 cm en een dikte van 10 cm, is deze uitgave een echt verzamelaarsobject. Op de cover van de luxe box is met een lenticulaire druk de jonge Ramses én de Ramses in de herfst van zijn leven te zien. Beide beelden staan gegrift in het geheugen van elke Ramses-fan. In de speciaal ontworpen box tref je het boek en een USB-stick met bijna 30 minuten nog niet eerder gepubliceerde audio-opnames van Ramses aan. Bij de eerste 175 exemplaren zit een foto van Ramses (3e prijs Zilveren Camera 2009) door William Rutten, genummerd en gesigneerd door de fotograaf.
Sandro Miller / John Malkovich
Jasper Krabbé
‘Q’ is ontstaan aan het begin van de pandemie in het voorjaar van 2020, tijdens de wandelingen die kunstenaar Jasper Krabbé maakte door een grotendeels verlaten Amsterdam. Hij zwierf door de lege straten, langs verlaten grachten, door het Vondelpark en over een lege Dam. Af en toe kwam hij een verdwaalde dakloze tegen of zag hij een schim achter een raam. Jasper schilderde wat hij zag tijdens zijn wandelingen én waarvan hij droomde toen zijn leven ‘on hold’ was. ‘Q’ is een visueel dagboek geworden, gemaakt op een historisch moment.
Deze bijzondere special edition is een exacte kopie van het schetsboek van Jasper. Gedrukt met moderne druktechnieken op handgeschepte aquarelpapier, is het facsimile nauwelijks van het originele schetsboek te onderscheiden.
Jan Cremer / Onno Blom
In 1964 verscheen ‘Ik Jan Cremer’. Niet eerder was er een roman die zo’n schokgolf teweegbracht. De wisselende reacties bleven niet beperkt tot de literaire wereld, ook de politiek gaf commentaar en lezers gaven hun ongezouten mening. Kunstenaar en schrijver Jan Cremer zette met ‘Ik Jan Cremer’ een spraakmakend boek neer en bleek ook nog eens in staat om de publiciteit op vernuftige wijze te bespelen en zichzelf hierdoor constant in de schijnwerpers te houden. Het succes van zijn boek duurde nog jaren voort, dankzij een door hem tot in de puntjes uitgedachte strategie.
Ook achter het beeld op de cover ging een weloverwogen gedachte schuil en Jan Cremer was niet bereid om ook maar een centimeter af te wijken van zijn plan. Een omslag met een portret van de auteur was not done en werd bestempeld als verschrikkelijk arrogant, maar hij was er vanaf het begin van overtuigd dat hij zelf op de omslag te zien moest zijn en wel in een onoverwinnelijke pose. In een spijkerpak op een Harley Davidson, met een mariniers pet en goggles op zijn hoofd. Hij kijkt je recht aan alsof je op ieder moment door hem omvergereden kan worden. Het is een portret van een vrijgevochten Hollandse jongen die zich niks laat vertellen. Het beeld werd een icoon.
‘Icoon’ van Jan Cremer en Onno Blom vertelt de geschiedenis van de onverbiddelijke bestseller ‘Ik Jan Cremer’.
Jedithja de Groot
Wekelijks verschijnt in het Parool een Beeldrijm; een rubriek waarin Jedithja de Groot een bijzonder kunstwerk uit een tentoonstelling aan een foto uit de Collectie Spaarnestad van het Nationaal Archief verbindt.
Alle Beeldrijmen zijn een ode en gezamenlijk vormen ze een nieuw tijdloos en oneindig verhaal over heden en verleden, over kunst en een fotografische schatkist, over kijken, verwondering, vergankelijkheid, liefde en schoonheid. Jedithja speurt dagelijks naar overeenkomsten tussen twee beelden in compositie, vorm, kleur en nuances. Elke keer weer vindt zij een foto bij Collectie Spaarnestad van het Nationaal Archief, dat rijmt met het beeld dat zij tegenkwam in een actuele tentoonstelling van bijvoorbeeld Huis Marseille, het Stedelijk Museum, het Rijkmuseum, Museum Voorlinden, Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Van Abbe Museum en het Prado.
‘Beeldrijm’ het boek omvat ruim 6 jaar aan Beeldrijmen. Jedithja rijmde met kunstwerken van meer dan 200 kunstenaars zoals Wes Anderson, William Kentridge, Picasso, Erwin Olaf, Marlene Dumas en Kara Walker en ze is nog niet uitgerijmd.
Dick Bruna
In 'nijntje xxl miffy' ligt de focus op Dick Bruna als baanbrekend illustrator. Bruna’s werk is bedrieglijk simpel. De herkenbare, ogenschijnlijk kinderlijke vormen en kleuren zijn in werkelijkheid zeer weldoordacht. Juist de verregaande stilering en vereenvoudiging geven Bruna’s illustraties hun krachtige uitwerking, op jong en oud.
De illustraties van Bruna zijn visionair en vooruitstrevend. Hij raakte geïnspireerd door avant-gardisten zoals Braque, Picasso, Matisse en Léger. Het kleurgebruik, het ontbreken van perspectief en de eenvoud in het werk fascineerde hem. Hij begon zelf te experimenteren met een eenvoudig, helder kleurgebruik en het weglaten van details. Nergens wordt Bruna’s visie, vakmanschap, en de kunst om met kleur ruimtelijkheid in het platte vlak te creëren duidelijker dan in zijn beroemdste creatie: nijntje.
Uitgeverij Komma heeft in nauwe samenwerking met Mercis Publishing gewerkt aan deze bijzondere uitgave. ‘nijntje xxl miffy’ heeft een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren en is daarmee een bijzonder collector's item voor de echte liefhebber. Het boek is genummerd en wordt geleverd met een certificaat van echtheid.
De uitgave telt bijna 600 pagina’s die volledig in het teken staan van de krachtige vormgeving van nijntje. Speciaal voor deze uitgave heeft ontwerper Bob van Dijk een prachtige boekenstandaard ontworpen in de vorm van het beroemde kruisje.
Marcel Wanders
Er zijn maar liefst 35.000 exemplaren van ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ verkocht. Wegens het grote succes van deze uitgave is het tijd voor een nieuwe druk, en wel de 5e druk!
Aan de 4e druk werden de twee beroemde huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt – 1634) toegevoegd. De 5e druk bevat opnieuw extra pagina’s. Na een tournee door de 12 provincies van Nederland, zal het imposante portret ‘De Vaandeldrager’ (Rembrandt – c. 1636) vanaf 2023 permanent worden opgenomen in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Uiteraard verdient ook dit meesterwerk het te worden opgenomen in ‘Rijks, Masters of the Golden Age’.
‘Rijks, Masters of the Golden Age’ brengt ons oog in oog met de iconische schilderijen uit de prestigieuze Eregalerij van het Rijksmuseum. Met de prachtige details van de kunstwerken en de commentaren van hedendaagse kritische denkers zoals Erwin Olaf, David Allen, Angela Missoni en Jimmy Nelson, is dit boek een waar eerbetoon aan de 17e-eeuwse Nederlandse meesterstukken.
Richard Westerhuis
Wie ben je echt, wanneer je je niet kunt verstoppen achter kleding of imago? Dat onderzoekt fotograaf en kunstenaar Richard Westerhuis in zijn experimentele portretseries. Sinds 2016 portretteert Richard zijn modellen in al hun vrijheid en kwetsbaarheid. Uit hun comfortzone, zonder kleding of imago. Hij gaat op zoek naar de ware identiteit en raakt op die manier de kern van het individu.
‘Unfolding ambiguity’ staat centraal in het werk van Richard en leidde tot de titel van zijn boek. Het prachtige fotoboek toont ons een overzicht van zijn zes conceptuele portretseries die zowel nationaal als internationaal tentoongesteld zijn en waaraan meerdere prijzen zijn toegekend.
Big Green Egg
Met zijn 4,6 kilo, ruim 900 pagina’s en 322 recepten is ‘Modus Operandi’ dé must have voor de Big Green Egg liefhebber. Alles in dit boek is één brok inspiratie en je wordt uitgenodigd om je eigen draai aan de gerechten te geven. Met de door jou gekozen bereidingstechniek, ingrediënten en gevoel voor smaak wordt elk gerecht uiteindelijk jouw eigen Big Green Egg signature dish.
Vereeuwig je favoriete recepten en dierbare herinneringen in het bijbehorende werkboek. Zo ontstaat een naslagwerk waarin jouw smaak is vastgelegd. ‘Modus Operandi’ wordt na verloop van tijd een persoonlijk exemplaar dat je generatie op generatie doorgeeft.
'Modus Operandi' is door Gourmand tijdens de World Cookbook Awards uitgeroepen tot Best in the World 2021 in de categorie Innovatie. Eerder werd de uitgave door Gourmand ook al bekroond tot nationale winnaar 2020 in de categorieën Fotografie, Innovatie en Beste van de Beste Boeken.
Van Gogh Museum
De vier bewaard gebleven schetsboekjes van Vincent van Gogh laten ons zien hoe Van Gogh - in de tien jaar die zijn kunstenaarscarrière duurde - zichzelf het vak aanleerde. De aanzet voor verschillende bekende schilderijen zien wij terug in de boekjes. Deze bijzondere schat aan inzicht in het kunstenaarschap van Van Gogh wordt echter vanwege de lichtgevoeligheid door het Van Gogh Museum zo min mogelijk tentoongesteld.
Om de boekjes toch met het publiek te kunnen delen, is een Nederlands team van experts aan de slag gegaan om de boekjes één op één exact na te maken. Van de vlekjes, tot de scheurtjes en de slijtage van het elastiek, alles is tot in het kleinste detail bestudeerd en gekopieerd, waardoor de facsimile’s bijna niet meer van de originelen te onderscheiden zijn. Dankzij deze replica's kan het museum de schetsboeken toch aan het publiek laten zien en krijgt de echte liefhebber de kans om Van Gogh in huis te halen.
Robbert-Jan de Witte
Elke keer als fotograaf Robbert-Jan de Witte langs de Bijlmer Bajes kwam werd zijn nieuwsgierigheid gewekt. Er zat een gekke contradictie in het iconisch pand - open en bloot aan het treinspoor richting Amsterdam Centraal en tegelijkertijd mysterieus gesloten. Twee jaar geleden werd hem in de aanloop van de sloop van de Bijlmer Bajes gevraagd een fotoserie te maken. Niet eerder was er binnen gefotografeerd vanwege privacy van gevangenen en cipiers. Maar nu het pand leegstond kreeg hij de kans om een verdwijnend stukje erfgoed te vereeuwigen.
In de foto’s zijn geen mensen te zien, maar door de sporen die gevangenen en cipiers hebben achtergelaten in het pand voel je de aanwezigheid. De foto’s geven voeding om je een voorstelling te maken hoe het in de Bijlmer Bajes was. Tegelijkertijd schuilde in de vormgeving van het pand en de vervallen staat ervan een enorme schoonheid.
Nog even heeft het pand gediend als opvangcentrum voor vluchtelingen. Nu bestaat de Bijlmer Bajes niet meer. Alles wat er nog van over is zijn de foto’s van Robbert-Jan. ‘Bijlmer Bajes R.I.P.’ is een documentair beeldverslag geworden van een begrip dat in het geheugen gegrift staat van niet alleen alle Amsterdammers, maar van alle Nederlanders.
Pii Daenen / Mat Verberkt
Beeldend kunstenaar Pii Daenen produceert al ruim 50 jaar sculpturen, installaties, video’s, foto’s, prints, artefacten, multiples, interieur- en meubelstukken. Hij haalt zijn inspiratie vooral uit de elementaire menselijke behoeftes en technologische ontwikkelingen en geeft met zijn kunst met humor commentaar op hoe wij hier als mens mee omgaan.
In 2012 begon Pii zijn werk te archiveren in FileMaker Pro. Zijn totale oeuvre is hierdoor een visuele encyclopedie geworden; een kunstwerk an sich. Het digitale archief zal in 2022 worden overgedragen aan Gemeentearchief Venlo. Dat gaf tegelijkertijd aanleiding om er een bijzonder kunstenaarsboek van te maken.
‘Pii-Files’ omvat het complete werkarchief van Pii, aangevuld met een visuele biografie en een groot aantal reproducties van zijn werk. Deze opvallende en eigenzinnige uitgave neemt ons mee in de fantasierijke belevingswereld van Pii Daenen.
Marcel Wanders
‘Rijks, Masters of the Golden Age’ brengt ons oog in oog met meer dan 64 iconische schilderijen uit de Eregalerij van het Rijksmuseum. Met de prachtige details van de kunstwerken en de commentaren van hedendaagse kritische denkers zoals Erwin Olaf, David Allen, Angela Missoni en Jimmy Nelson, is dit boek een waar eerbetoon aan de 17e-eeuwse meesterstukken.
De limited edition van ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ is een kunstwerk op zich. Deze zeer luxe uitgave heeft een gelimiteerde oplage van 2.500 stuks en is genummerd en gesigneerd door Marcel Wanders. De boeken zijn handmatig gebonden en de cover is voorzien van beukenhouten platten omtrokken met het kwalitatief beste rundleer. Voor de opdruk op de cover is gebruik gemaakt van verschillende complexe en indrukwekkende folietechnieken. Het boek wordt geleverd met een speciaal ontworpen mango houten tafel en een 'Behind the scenes' boek.